Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluit

Vlijkar

Algemeen

Beschrijving:
Deze kar is bedoeld voor het uitvoeren van straatmakerwerkzaamheden bij het vlijen van straatstenen. Met de kar kan de werknemer zich gemakkelijk verplaatsen op het werk.

Arboverbetering:
De werknemer kan tijdens rustmomenten (bijv. tijdens het opperen) op het zadel zitten. De werknemers ervaren het werken met de vlijkar als prettig.

Introductiejaar:
2006

Fabrikaat:
Vlijkar

Leverancier:
J.G.Beuker & Zonen
Nieuw Roden
Tel: 06 - 217 162 95 of 06 - 139 38 272
beukerenzns@home.nl
www.beuker-zns.nl

Prijsindicatie:
Euro 275,-  excl. BTW

Technisch

Productomschrijving:
Deze lage kar bestaat uit een stalen frame voorzien van twee vaste rubber wielen aan de achterzijde, een rubberzwenkwiel in het midden en twee kleine zwenkwielen aan de voorzijde. De kar is voorzien van een zadel, twee kniesteunen en twee enkelsteunen. Het zadel en de voetensteunen zijn instelbaar op de lichaamsafmetingen van de gebruiker.

Gebruik:
De werknemer stelt het zadel, de knie- en enkelsteunen van de vlijkar eerst in aan de hand van zijn lichaamsmaten. Hij neemt geknield plaats op de kar en gebruikt ook het zadel. Hij kan de kar verplaatsen door zich met de handen voort te duwen of trekken.
Klik hier voor een video van de vlijkar

Specificaties:
- Afmetingen: breedte: 560 mm, lengte: 600 mm
- Materiaal: staal en rubber
- Wielen: diameter achterwielen 200 mm, diameter zwenkwiel in midden 125 mm,
  diameter voorwielen 50 mm
- Gewicht: 15 kg

Effecten

Arbo effecten:
De werknemer kan tijdens rustmomenten (bijv.tijdens het opperen) op het zadel zitten. Hoewel het verschil met gewoon knielend werk niet aangetoond is, vinden de meeste werknemers de vlijkar prettig in gebruik.

Efficiency effecten:
In een vergelijkend onderzoek zijn er geen efficiencyeffecten vastgesteld.

Randvoorwaarden

De ondergrond moet verhard zijn om gemakkelijk te kunnen rijden, zonder grote naden tussen de klinkers. Daardoor is de kar bij het hergebruik van gebakken klinkers niet goed in te zetten. De straatbreedte moet tenminste 4 meter zijn om voldoende werkvlak te hebben. Het werk moet vlak zijn: bij een helling of grote ronding in het wegdek is de kar niet  goed te gebruiken.

Organisatorische:
De vlijkar moet goed ingesteld worden op de lichaamsmaten van de werknemer.


Laatste update informatie: 15 maart 2012