Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluit

Verreiker

Algemeen

Beschrijving:
Multifunctioneel hulpmiddel voor horizontaal en verticaal bouwplaatstransport, vooral geschikt voor de fase van de ruwe en fijne afbouw.

Arboverbetering:
Vermindering van handmatig tillen en dragen van bouwmaterialen en gereedschappen

Introductiejaar:
Onbekend

Fabrikaat:
540-170 T3 SNS

Leverancier:
JC Bamford NV
Waardenburg
Tel: 0418 - 65 46 54
www.jcb.com

Prijsindicatie:
vanaf Euro 88.410 excl. BTW

Leveranciers van soortgelijke producten:
Manitou Benelux NV
Apeldoorn
Tel: 055 - 543 92 99
www.be.manitou.com

Technisch

Productomschrijving:
De verreiker is ontwikkeld vanuit de terreinheftruck. In plaats van de hefmast is echter een telescopische hefarm gemonteerd, die het afzetbereik zowel in het verticale als het horizontale vlak vergroot. Verreikers kunnen ook worden uitgerust met een korte hijsarm voor hijsarmatuur. Bij het hefprincipe kunnen lasten in het algemeen sneller worden aangeslagen. Snelwisselhulpstukken voor het oppikken en afzetten van verschillende lasten zoals een gipsplatenbak maken de verreiker tot een multifunctioneel transportmiddel.

Gebruik:
Belangrijk is dat materialen zo worden aangeboden dat ze met het vorkmechanisme kunnen worden opgepakt. Voor bepaalde materialen zijn er speciale oplossingen, bijvoorbeeld een hijsarm met kubel of een gipsplatenbak. De verreiker is zeer geschikt voor het opperen van materialen ten behoeve van gevelwerkzaamheden door gevelopeningen heen.

Specificaties:
- Hefcapaciteit: 4.000 kg
- Hefhoogte 16,7 m (maximale last hierbij 2.500 kg)
- Hoofdafmetingen: 6360 mm (zonder vorken) x 2440 mm x 2690 mm
- Draaicirkel: 4,1 m
- Werkgewicht: 12.160 kg
- Materiaalsoort: staal

Effecten

Arbo effecten:
Het inzetten van een verreiker ter vervanging van materiaaltransport door personen levert een belangrijke reductie van de lichamelijke belasting op. In combinatie met bijvoorbeeld een gipsplatenbak kan het horizontale transport in het gebouw ook worden beperkt, door aan de juiste zijde van het gebouw de platen op de betreffende verdieping aan te leveren.

Efficiency effecten:
Als er voldoende werk is voor de machine is dit al snel concurrerend ten opzichte van handtransport. De verreiker is een goed uitgangspunt voor grotere werken en gerekte bouwvormen van vijf ŗ zes lagen hoog. Verreikers kunnen tot de vaste uitrusting van gespecialiseerde aannemers behoren. Opperen van afbouwmaterialen kan in bepaalde gevallen ook efficiŽnt worden uitbesteed. Ook is denkbaar dat de hoofdaannemer dit als standaard faciliteit op de bouwplaats beschikbaar heeft.

Randvoorwaarden

Technische:
Redelijke terreinomstandigheden zijn voorwaarde, want op drassige bodem en natte klei kan de verreiker slecht uit de voeten. Ook moet rekening worden gehouden met de bereikbaarheid van de afzetplek in relatie tot de capaciteiten en mogelijkheden van de verreiker. De afzetplek zal moeten worden gescreend op geschiktheid voor het neerzetten van grotere en zwaardere lasten. De verreiker moet voldoende manoeuvreermogelijkheden hebben omdat de machine recht voor het afzetgebied moet kunnen komen.

Organisatorische:
Alleen bediening door een opgeleide machinist. Als een verreiker voor een breed spectrum aan te opperen materialen wordt ingezet, is een goede organisatie van de werkzaamheden een eerste vereiste. Van groot belang in dit verband is de coŲrdinatie tussen de verschillende (onder)aannemers.

 

Laatste update informatie: 4 april 2011