Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluit

Steenzetter, mechanische

Algemeen

Beschrijving:
Vacuümzuiger voor het tillen, verplaatsen en plaatsen van verschillende soorten stenen. De vacuümzuiger wordt opgehangen aan een kabel aan een hoog hijspunt, bijvoorbeeld een graafmachine met een verlengde arm, een 10 tonmeter kraan of een hoogwerker.
 
Arboverbetering:
Gebruik van de mechanische steenzetter voorkomt tillen van zware stenen en bevordert het werken in een rechte houding. Met behulp van de mechanische steenzetter kan de opgetilde steen zonder grote krachtsinspanning gekanteld en gestuurd worden.

Introductiejaar:
2000

Fabrikaat:
Van den Heuvel, Werkendam
 
Leverancier:
Van den Heuvel
Werkendam
Tel: 0183 - 50 26 55
info@vdheuvelwerkendam.nl 
www.vdheuvelwerkendam.nl

Prijsindicatie:
Zonder vacuümpomp en 24-V aansluiting voor besturing Euro 3.400,- excl BTW
Met vacuümpomp en 24-V aansluiting voor besturing Euro 5.400,- excl BTW

Technisch

Productomschrijving:
De mechanische steenzetter bestaat uit een metalen frame met vacuümzuiger en een bedieningsmechanisme met een handvat waarmee de steenzetter (de werknemer) de opgetilde steen kan kantelen en sturen. De kracht-, besturing- en vacuümvoorzieningen zitten in een combinatie-aggregaat dat aangesloten wordt op het apparaat. Het vacuümgereedschap is uitgerust met twee elektrische functies:
- het kantelen van de zuignap waaraan de steen hangt door middel van een elektrische
  cilinder;
- het heffen en laten zakken van het vacuümgereedschap waaraan de steen hangt
  middels de bediening van een lierwerk.
Beide functies kunnen gelijktijdig worden uitgevoerd.

Het hefapparaat kan aan verschillende ophangpunten bevestigd worden. Met een hijsapparaat met een lange kabel aan een hoog hijspunt kan een groot werkgebied voor het hefapparaat worden bereikt. Voorbeelden hiervan zijn een graafmachine met verlengde arm, een 10 tonmeter kraan of een hoogwerker. Een voordeel van een verlengde arm is dat naast de persoon die de stenen zet geen extra persoon nodig is voor de bediening van het hijsapparaat zoals bij een kraan.

Gebruik:
Het oppakken van de stenen gebeurt door de zuignap op de stenen te plaatsen. De vacuümpomp draait continu, waardoor de zuignap zich aan de steen vastzuigt. De steen kan dan worden opgepakt en bewogen door het lierwerk te bedienen.
Door het bedienen van de elektrische cilinder kan de steen in de gewenste richting worden gekanteld. Door het stuur te draaien kan de steen worden gedraaid. Door de ontluchtingsklep in te drukken, wordt de zuignap ontkoppeld van de steen.
Met de vacuümzuiger kunnen de meeste soorten stenen worden opgepakt. Als een specifieke steen niet met de standaard zuiger kan worden opgepakt, is meestal een kleine aanpassing van de zuiger voldoende om dit toch te kunnen doen.
Ter voorbereiding op het werk moeten de stenen in kleine porties worden neergelegd (‘geopperd’). Zodoende ontstaat er geen stapel die eerst uit elkaar moet worden getrokken.

Specificaties:

Onderdelen:
- Stuur met bediening cilinder en hijsapparaat 
- In hoogte verstelbaar frame met aanbouwplaat voor verwisselbare zuignappen
- Zuignappen:
o 180 mm x 110 mm
o 250 mm x 120 mm 
- Elektrische cilinder voor verstelling zuignap
- Hijsketting en afstandsketting

Niet bijgeleverd:
- 24V voeding voor aansluiting op het stuur
- Hijsapparaat
- Vacuümpomp

Hefvermogen:
- Totale maximale hijslast: 150 kg
- Zuignap 180 mm x 110 mm: horizontaal 40 kg / verticaal 20 kg
- Zuignap 250 mm x 120 mm: horizontaal 80 kg / verticaal 40 kg

Effecten

Arbo effecten:
Met de mechanische steenzetter is handmatig tillen van stenen niet meer nodig. Bovendien neemt het werken in een gebogen houding sterk af.

Efficiency effecten:
De verwachting is dat met de mechanische steenzetter de productie gelijk kan zijn aan handmatig zetten. Om efficiënt te kunnen werken met het apparaat, is het wel noodzakelijk dat de steenzetter er goed mee leert werken. Met name moet aandacht worden geschonken worden aan: het bedienen van de functies, de veiligheid, het hanteren van de steen zodat zo min mogelijk kracht gezet moet worden, het werken in een rechte houding en het inschatten van de hoogte van de steen vanuit een rechtopstaande houding. De VBKO organiseert een cursus 'Mechanisch steenzetten' waarin deze onderwerpen aan bod komen (meer informatie via info@vbko.nl).

Randvoorwaarden

Technische:
Er is een ophangpunt nodig waar de mechanische steenzetter aan gehangen kan worden. Daarnaast is een combinatieaggregaat nodig voor het bedieningsmechanisme.

Organisatorische:
De wagen waarop het ophangpunt bevestigd is moet waterpas worden gesteld. Het apparaat voldoet aan de algemene normen met betrekking tot hijsgereedschap en vacuümgereedschap. Om efficiënt te kunnen werken met het apparaat moeten steenzetters die ermee gaan werken een cursus volgen.


Laatste update informatie: 19 juni 2009