Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluit

Steenknipper, hydraulische

Algemeen

Beschrijving:
Hydraulische steenknipmachine voor met name betonstenen (klinkers, tegels), maar ook geschikt voor natuursteen of harde kalkzandsteenblokken.

Arboverbetering:
Vermindering fysieke belasting en stof tijdens het op maat knippen van stenen.

Introductiejaar:
1999

Fabrikaat:
ALMI AL 43 SH
ALMI AL 43 SH 21

Leverancier:
Almi Machinefabriek BV
Vriezenveen
Tel: 0546 - 56 13 53
s.jansen@almi.nl
www.almi.nl

Via dealers o.a.
Nemaco
Nijverdal
Tel: 0548 - 61 45 45
www.nemaco.nl

Prijsindicatie:
Euro 2900,- excl. BTW

 

Technisch

Productomschrijving:
De knipmachine is niet uitgerust met messen, maar met onder en boven een rij flexibel opgestelde hardmetalen (widia) snijtanden. Die passen zich naar het oppervlak van de steen aan. Door vijf hydraulische zuigers wordt druk gelijkmatig opgebouwd. De knipmachine is voorzien van een semi-tractiebatterij en een volautomatische lader die in de behuizing van de machine is gemonteerd. Deze volautomatische lader schakelt automatisch over in onderhoudsstand als de accu geladen is. Naast de machine met een drukkracht van 14.000 kg is er ook sterkere machine leverbaar met een drukkracht van 21.000 kg (AI 43 SH 21).

Gebruik:
De steen wordt onder de knipunit op het frame gelegd, waarna de steen met een druk op de knop wordt geknipt. Van tevoren kunnen de kniphoogte en knipbreedte worden ingesteld. Speciaal geschikt voor "probleemgevallen" als natuursteen of hardgebakken klinkers met een onregelmatig oppervlak, tot een hoogteverschil van 4 mm. Door de gebruikelijke slaglengte van het bovenmes van 14 mm. te vergroten tot 25 mm. kunnen stenen geknipt worden die onderling maximaal 25 mm. in hoogte verschillen. Dit vereist minder vaak afstellen van de kniphoogte. De machine is voorzien van wielen, een draagsysteem en een hijs-oog.

Specificaties:
- Maximum kniphoogte en -breedte: 200 resp. 440 mm
- Drukkracht: AI 43 SH : 14.000 kg
- Drukkracht: AL 43SH21: 21.000 kg
- Eigen gewicht: 110 kg
- Materiaalsoort: staal

Effecten

Arbo effecten:
De hand- en armbelasting is in grote mate verminderd doordat er geen kracht hoeft te worden uitgeoefend en er geen terugslag meer is bij het einde van de snede, zoals dat bij handmatig knippen voorkomt. Ook is er stofvermindering.

Efficiency effecten:
De breuklijn is zeer strak. Tevens hoeven zwaardere stenen niet meer met twee personen te worden geknipt. Voorheen legde een persoon de steen erop en knipte de tweede persoon de steen met de knipper. Daardoor kunnen met de hydraulische knipmachine ook meer stenen worden verwerkt, ongeveer 15-20 stenen per minuut.

Randvoorwaarden

Technische:
Hydraulisch systeem van 200 bar.

Organisatorische:
De knipmachine dient met twee of drie personen te worden getild. Bij voorkeur dienen de machines met rijplanken te worden geladen en gelost, of met andere tilhulpmiddelen te worden getild. Voor gebruik wordt gelaatsbescherming geadviseerd in combinatie met gehoorbescherming.
Laatste update informatie: 6 mei 2009