Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluit

Schragen

Algemeen

Beschrijving:
De schragen bestaan uit een stalen vouwconstructie voorzien van een ketting als afstandhouder. De schragen worden na transport uitgeklapt en op enige afstand van elkaar geplaatst. Vervolgens moet er een dragend platform op de schragen worden gelegd zodat er een steunvlak ontstaat.

Arboverbetering:
De belasting van het tillen van bouwmaterialen is bij het bewerken en plaatsen op hoogte kleiner dan het op de grond plaatsen en bewerken.

Introductiejaar:
Onbekend

Fabrikaat:
Jako nr. 65300070 (schraag 70 cm hoog en 110 cm breed)

Leverancier:
Jako Bouwmachines BV
Malden
Tel: 024 - 358 14 10
info@jako.nl
www.jakobouw.nl

Prijsindicatie:
Euro 16,70 excl. BTW (dit is de prijs voor één schraag van 70 cm hoog inclusief ketting).

Technisch

Uitvoering:
De schragen bestaan uit twee ondersteuningsconstructies die aan de bovenzijde met een scharnierverbinding zijn verbonden. Onderaan zijn de twee delen verbonden met een ketting, waarmee de schragen in de juiste werkstand worden gehouden. De schragen zijn inklapbaar.

Gebruik:
De schragen worden uitgeklapt en op afstand van elkaar geplaatst, afgestemd op de lengte van de bouwmaterialen die op de schragen geplaatst worden. Op de schragen worden dragende platforms gelegd. De bouwmaterialen kunnen nu hoog geplaatst worden. Gipsplaten kunnen op de schragen op maat gesneden en eventueel bewerkt worden.

Specificaties:
- Afmetingen: hoogten van 50 cm t/m 170 cm
- Gewicht: afhankelijk van hoogte en breedte bijv. 1,2 kg bij hoogte van 70 cm en breedte van 110 cm
- Materiaal: gelakt staal

Effecten

Arbo effecten:
De bouwmaterialen, zoals gipsplaten, bouwblokken, metselstenen en bouwelementen, kunnen hoog worden weggelegd en hoog worden opgepakt, waardoor de belasting van het tillen aanzienlijk vermindert. Ook kunnen gipsplaten hoog liggend op de schragen bewerkt worden, waardoor er minder in een gebukte werkhouding gewerkt hoeft te worden.

Efficiency effecten:
Er wordt sneller gewerkt door het hoog plaatsen van de bouwmaterialen, omdat er minder hoog getild hoeft te worden. Ook kan er staand in plaats van gebukt gewerkt worden bij het bewerken van de bouwmaterialen, bijv. het zagen in gipsplaten.
De lange bouwmaterialen zoals gipsplaten beschadigen minder als deze op de schragen liggen in vergelijking met het liggen op de grond. 

Randvoorwaarden

Technische:
Schragen en platform moeten qua draagkracht geschikt zijn voor de belasting.

Organisatorische:
Voldoende ruimte om de bouwmaterialen op de schragen te leggen en met de bouwmaterialen te manoeuvreren. Met schragen is het lastig een veilige constructie te realiseren. Bij gebruik moeten de schragen aan de bovenzijde van het lage gedeelte worden vastgezet aan de vloer (zekeren tegen 'uitschuiven'). De schragen moeten op een vlakke draagkrachtige ondergrond geplaatst worden. De hart-op-hart afstand van de schragen moet aangepast zijn aan de dikte van de vloerdelen en de belasting van de vloer (bij normale werkvoorraad onderzijde, voeten, tegen elkaar plaatsen). Gebruik van schragen op een steiger is niet toegestaan. Plaats geen ladder of ander klimgereedschap of voorraad tegen de verhoogde vloer gebouwd met schragen. Zorg  voor een randbeveiliging als er gevaar is gewond te raken bij het vallen van de verhoogde vloer, als het hoogteverschil groter is dan 2,5 meter, in de nabijheid van water etc. Wijk niet af van de gebruiksvoorschriften van de fabrikant. Voorkom overbelasting.


Laatste update informatie: 12 mei 2009