Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluit

Opspoorsysteem voor kabels en leidingen

Algemeen

Met dit opspoorsysteem kunnen, zonder te graven, actieve en inactieve manier kabels ondergronds opgespoord worden.

Arboverbetering:
Er kan veiliger gewerkt worden doordat met het opspoorsysteem het risico op het raken van verschillende kabels en leidingen vermindert. Er kan efficiŽnter gewerkt worden omdat het product ook aangeeft op welke diepte de kabels/leidingen gevonden kunnen worden.

Introductiejaar:
2005

Fabrikaat:
Radiodetection CE type C.A.T.

Leverancier:
Radiodetection Continental Europe
's-Heerenberg
Tel: 0314 - 664 700
rd.sales.nl@spx.com
nl.radiodectection.com

Prijsindicatie:
Vanaf euro 995,- voor standaard CAT systeem (zonder dieptemeting en alleen doorgaande hoofdkabels). Vanaf euro 1795,- CAT + Genny (incl. dieptemeting).

Technisch

Productomschrijving:
Het gaat om een opsporingssysteem dat kan worden gebruikt om actieve en inactieve manier kabels ondergronds op te sporen. Het systeem geeft daarbij ook aan op welke diepte de kabels liggen.

Gebruik:
Dit opsporingssysteem kan gebruikt worden voor het opsporen van alle soorten metalen kabels en leidingen, waartoe ook huisaansluitingen en OV-kabels behoren. De diepte waarop de desbetreffende kabels liggen wordt aangegeven op het hulpmiddel. Indien het product is uitgerust met de optionele GPS en bluetooth -functie, worden de gegevens draadloos doorgegeven aan een centrale computer en daar direct verwerkt en weergegeven.

Specificaties:
- Frequentie 50 Hz - 30kHz (afhankelijk van verschillende standen)
- Gevoeligheid 5?A - 7,5mA
- Diepte 1 - 3 meter, afhankelijk van condities en verschillende standen
- Diepte nauwkeurigheid ong. 10% van diepte
- Batterijen 2x LR20 1.5V Alkaline
- Gebruiksduur 40 uur bij 20ļC met tussenpozen
  (compatibel met D-type NiMH oplaadbare batterijen)
- Geluid  Real Sound, afneembare luidspreker voor gebruik in lawaaiige omgeving
- Uitbreiding mogelijk met huisaansluitset (lichtnetbekrachtiger, telefoonsnoer, CAI snoer)
- Sondes voor het opsporen van niet-metalen leidingen
- Zendtang om het Genny signaal veilig over te brengen op een leiding
  (of stroomvoerende) kabel.
- Mogelijkheid tot uitbreiding met GPS en bluetooth

Effecten

Arbo effecten
Het werken bij graaf- en funderingswerkzaamheden wordt veiliger omdat kabels en leidingen opgespoord kunnen worden en het risico op het per ongeluk beschadigen van kabels verminderd kan worden. Door de grootte van het apparaat kunnen medewerkers rechtopstaand werken en hoeven niet in fysiek belastende gebogen houdingen naar de kabels en leidingen te zoeken.

Efficiency effecten
Bij het tijdig opsporen van kabels wordt het risico op ongevallen en schade door te laat opgemerkte kabels verkleind. Gebruik van deze apparatuur maakt het mogelijk kabels op meerdere manieren op te sporen, actief (stroomvoerend) en inactief. Dit vergroot een snelle opsporing van kabels en leidingen en leidt tot grotere efficiŽntie in het werk.

Randvoorwaarden

Technische:
Bij niet metalen kabels en leidingen is het noodzakelijk een sonde te gebruiken die in de kabel geschoven wordt. Bij gebruik van het Genny-signaal (actieve signaalontvangst) is het noodzakelijk voor een veilige omgeving te zorgen om het signaal op een (stroomvoerende) kabel over te zetten, bijv. met behulp van een zendtang, zonder dat het netwerk wordt onderbroken.

Organisatorische:
Het werk tussen de medewerkers met de apparatuur en machinisten op de graafmachine moet goed afgestemd worden. Het gebruik van GPS en bluetooth kan hierbij helpen.


Laatste update informatie: 15 mei 2009