Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluit

Ondersteuningssysteem, aluminium

Algemeen

Beschrijving:
Aluminium ondersteuningssysteem voor het ondersteunen van in aanbouw zijnde constructies, bestaande uit aluminium staanders/stempels, ramen en spindels.

Arboverbetering:
Het aluminium ondersteuningssysteem is een lichtgewicht modulair ondersteuningssysteem waardoor de met name de tilbelasting van de werknemer in de bouw aanzienlijk verminderd wordt.

Introductiejaar:
1998

Fabrikaat:
Gass aluminium shoring system.

Leverancier:
Brand Energy & Infrastructure Services
Klundert
Tel: 0168 - 38 74 40
www.harsco-i.nl

Prijsindicatie:
Sterk afhankelijk van het onderdeel en de hoeveelheid onderdelen van het ondersteuningssysteem.

 

Technisch

Uitvoering:
Het aluminium ondersteuningssysteem bestaat uit verschillende onderdelen, zoals onder andere staanders, spindels (hoogteverstelling voor de staander), frames (raamwerk welke staanders met elkaar verbindt), verlengstukken en verbindingsstukken.

Gebruik:
Het aluminium ondersteuningssysteem, bestaande uit diverse onderdelen die eenvoudig aan elkaar te bevestigen zijn, wordt gebruikt ter ondersteuning van in aanbouw zijnde constructies, zoals bij het bouwen van tunnels, viaducten en gebouwen. Bij de opbouw van een enkel steigervak worden eerst de spindels onder de staanders bevestigd, waarna met behulp van een frame twee staanders met elkaar verbonden worden. Wanneer er een compleet steigervak is ontstaan (4 staanders verbonden door 4 frames) kan het steigervak loodrecht gezet worden door bij elke staander de spindel af te stellen. De afmetingen van het totale ondersteuningssysteem kunnen aan de hand van de te ondersteunen constructie bepaald worden. In verband met de toelaatbare belasting van het systeem moet voor het neerzetten van het ondersteuningssysteem bepaald worden wat de uiteindelijke grootte van het ondersteuningssysteem gaat worden en wat de grootte is van de staanders, spindels en frames die gebruikt gaan worden.

Capaciteit
Onderzocht type: Gass aluminium ondersteuningsonderdelen.
De 3 belangrijkste onderdelen: staander, spindel en frame.

Staander
- hoofdafmetingen staander: lengte: 1400 - 4670 mm
- dwarsdoorsnede oppervlak: 16 cm2
- I= 235 cm4
- E= 68900 N/mm2
- Gewicht staander (afhankelijk van lengte): 8,04 - 22,10 kg
- Materiaal staander: geŽxtrudeerd aluminium
Toelaatbare belasting: tot 140 kW

Spindel
- hoofdafmetingen spindel: lengte: 780 mm en 1680 mm
- dwarsdoorsnede oppervlak: 16,94 cm2
- I= 114 cm4
- E=68900 N/mm2
- Gewicht spindel (afhankelijk van de lengte, respectievelijk): 5,5 kg en 10,2 kg
- Materiaal spindel: legering
- Toelaatbare belasting tot 140 kW

Frame
- Hoofdafmetingen frame: breedte afhankelijk van de afstand tussen staanders: 
  1200 - 3000 mm, hoogte: 1000 mm
- Gewicht frame (afhankelijk van breedte): 8,1 - 14,2 kg
- Materiaal frame: aluminium legering
- Toelaatbare belasting frame (afhankelijk van breedte): 2,9 - 11 kN.

 

Effecten

Arbo effecten:
Door het gebruik van aluminium bedraagt het gewicht van het ondersteuningssysteem ongeveer de helft van het gewicht van conventionele systemen. Hierdoor wordt de tilbelasting van de werknemer aanzienlijk verminderd.

Efficiency effecten:
Door het afgenomen gewicht zijn de afzonderlijke onderdelen beter hanteerbaar waardoor beduidend sneller gewerkt kan worden. De gepatenteerde verbinding tussen staanders en frames maakt dat deze onderdelen veel sneller aan elkaar te koppelen zijn en dat de veiligheid verhoogd wordt, aangezien direct te zien is of deze verbinding juist gemaakt is.
Met het aluminium ondersteuningssysteem is het tevens mogelijk de staanders verder uit elkaar te plaatsen dan met conventionele systemen, waardoor er meer bewegingsruimte over is op de werkplaats, minder hinder van het systeem optreedt en dus sneller gewerkt kan worden.

Randvoorwaarden

Technische:
De ondergrond moet stevig genoeg zijn om het ondersteuningssysteem te dragen. Het systeem is uitermate geschikt om de belasting in verticale richting te dragen, de belasting in horizontale richting moet zo klein mogelijk zijn en mag ten hoogste 5% van de verticale toelaatbare belasting bedragen.

Organisatorische:
Een volledige set technische instructiebladen met onderdelen, toepassingen van onderdelen en toelaatbare is belastingen bijgevoegd. De te gebruiken veiligheidsvoorschriften zijn de algemeen gangbare bij het bouwen van hulpconstructies in de bouw; o.a. helm, werkschoenen, handschoenen en bij het werken op hoogte valbescherming. De toelaatbare belasting van het ondersteuningssysteem dient gehandhaafd te worden. Deze toelaatbare belasting is afhankelijk van de systeemmaten die gekozen worden zoals de hoogte van het systeem en de afstand tussen de staanders.Laatste update informatie: 23 juni 2014