Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluit

Afzuigwand voor stof, stationaire

Algemeen

Beschrijving:
De stationaire afzuigwand is bestemd voor de afzuiging en neerslag van stof dat vrijkomt bij de droge bewerking van steenmaterialen.

Arboverbetering:
Een verminderde blootstelling van de werknemer aan stof dat vrijkomt bij de droge bewerking van steenmaterialen.

Introductiejaar:
1995

Fabrikaat:
Stationaire afzuigwand met "waterwand" Marca M6.

Leverancier:
Van Voorden B.V.
Etten-Leur
Tel: 076 - 502 17 50
vanvoorden@vanvoorden.info
www.vanvoorden.com

Prijsindicatie:
Euro 6.575,- tot euro 11.580,- excl. BTW in staal uitvoering
Euro 7.990,- tot Euro 14.050,- excl. BTW in RVS uitvoering

Technisch

Uitvoering:
De stationaire afzuigwand bestaat uit een waterwand, een circulatiewaterbak, waterpompen en ventilatoren. De afzuigwand is verkrijgbaar in verschillende lengte uitvoeringen, voor verschillende lengten van het te bewerken materiaal (2 tot 6 m). Afhankelijk van de uitvoering bezit de afzuigwand een, twee of drie ventilatoren.

Gebruik:
De stofafzuiginstallatie met waterwand is geschikt voor het afzuigen van stof dat vrijkomt bij het droog schuren of slijpen van steenmaterialen. De vrijkomende stofdeeltjes worden door de ventilator(en) aangezogen en slaan door de waterfilm neer in de opvangbak. De van stof gezuiverde lucht wordt door de opening(en) bovenop de installatie teruggebracht in de werkruimte. De aangebouwde pomp zorgt voor de circulatie van het water. Dit geschiedt continue en dankzij het gesloten circuit onafhankelijk van het waterleidingnet. De installatie behoeft afgezien van het van tijd tot tijd verversen van het water in de opvangbak en het vervangen van het filtermateriaal boven in de afzuigladen geen onderhoud. Gezien de grote afmetingen van de afzuigwand is het mogelijk om probleemloos rondom langere werkstukken te werken.

Specificaties:
- Capaciteit, afhankelijk van de uitvoering
- Hoofdafmetingen l x b x h 3400 x 850 x 2400 mm - 6400 x 850 x 2400 mm
- Gewicht: 400 - 800 kg
- Materiaal: overwegend plaatstaal of RVS (afhankelijk van de uitvoering)
- Ge´nstalleerd vermogen: per ventilator: 2,2 kW, 400 V
- Circulatiepomp 0,75 kW, 400 V - 1,5 kW, 400 V
- Afzuigvermogen: 11.000 m3/uur - 27.000 m3/uur

Effecten

Arbo effecten:
Door het gebruik van de stationaire afzuigwand is er een verminderde blootstelling van de werknemer aan stof wat vrijkomt bij de droge bewerking van steenmaterialen. Wel blijft ademhalingsbescherming noodzakelijk. Schuren of slijpen met watertoevoer is de meest gewenste werkmethode (zie beleidsregels 4.18-4).

Efficiency effecten:
In vergelijking tot gebruikelijke werkmethoden gaat het werken met behulp van de stationaire afzuigwand beduidend sneller. Vaak wordt gewerkt met een afzuigslang waarvan de positie moet worden bijgesteld op het moment dat de plaats van werken aan het product verandert.
Bij de stationaire afzuigwand kan er rondom het werkstuk gewerkt worden zonder dat de stofafzuiging moet worden bijgesteld.

Randvoorwaarden

Technische:
Indien de hoogte van de omgeving waar de Marca wordt geplaatst lager is dan 5 meter, dan dient op de ventilator een diffusieplenum aangebracht te worden. Er dient een aansluiting voor krachtstroom te zijn.

Organisatorische:
Gezien de grootte van de afzuigwand moet er voldoende ruimte beschikbaar zijn. De werknemer dient veiligheidskleding en accessoires te dragen in overeenstemming met de geldende norm betreffende de voorkoming van ongevallen, zoals onder andere bedrijfskleding.


Laatste update informatie: 4 mei 2009