Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluit

Afzuigbank met filtering

Algemeen

Beschrijving:
Voor het adequaat afzuigen van stofdeeltjes tijdens het droog schuren of slijpen van natuursteen.

Arboverbetering:
Verminderde blootstelling van de werknemer aan stof wat vrijkomt bij de droge bewerking van steenmaterialen.

Introductiejaar:
1993

Fabrikaat:
Stofafzuigbank Aqua S042.

Leverancier:
Van Voorden
Etten-Leur
Tel: 076 - 502 17 50
vanvoorden@vanvoorden.info
www.vanvoorden.com

Prijsindicatie:
Euro 6.500,- excl. BTW

Technisch

Uitvoering:
De stofafzuigbank bestaat uit een dichte stalen werktafel met een houten werkblad. Het filtersysteem, dat in de werkbank ingebouwd is, bevat een sproei-installatie waarmee het filter automatisch gereinigd kan worden.

Gebruik:
De stofafzuigbank dient voor de afzuiging en neerslag van stof, dat vrijkomt bij de droge bewerking van steenmateriaal. Het geproduceerde stof wordt via de openingen aan de bovenzijde van het werkblad en door sleuven rondom het werkblad afgezogen. De afgezogen lucht wordt na filtering via de geluidgedempte ommanteling op een hoogte van 2,30 m schoon teruggeblazen in de ruimte. Hierdoor wordt de "tocht" rondom de bank vermeden. Het filteroppervlak dient na 4 bedrijfsuren gereinigd te worden. Dit geschiedt geheel automatisch door het inschakelen van de sproei-installatie. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Het spoelwater vermengt zich met het stof en verlaat via de onderzijde de werkbank. Vervolgens dient de afzuiging enkele minuten aangezet te worden zonder stofproductie om het filter te drogen.

Specificaties:
- Hoofdafmetingen (l x b x h): 3220 x 1140 x 920 mm
- Gewicht: 650 kg
- Filteroppervlak: 3,5 m2 (1900 x 1750 mm)
- Materiaal: werktafel: staal, werkblad: hout, lter: synthetisch stof
- Afzuigvermogen: 7500 m3/uur
- Ge´nstalleerd vermogen: Afzuigmotor: 5,5 pk, 400 V ster/driehoek
- Filterrotatiemotor: 0,12 pk, 400 V
- Pomp: 6 Atm., druk 1 pk, 400 V
- Benodigde hoeveelheid water: minimaal 60 tot maximaal 80 liter/minuut
  bij minimaal 2 bar druk.

 

Effecten

Arbo effecten:
Verminderde blootstelling van de werknemer aan stof wat vrijkomt bij de droge bewerking van steenmaterialen. Tevens is er een verminderde fysieke belasting van de werknemer aangezien de reiniging van het filter automatisch geschiedt en niet met de hand hoeft te gebeuren. Wel blijft ademhalingsbescherming noodzakelijk. Schuren of slijpen met watertoevoer is de meest gewenste werkmethode (zie beleidsregel 4.18-4).

Efficiency effecten:
Het filter wordt automatisch gereinigd waardoor aanzienlijk tijd bespaard wordt. Door de uitvoering met een houten werkblad treden er tijdens het bewerken van steenmaterialen nagenoeg geen beschadigingen van het werkstuk op.

Randvoorwaarden

Technische:
Er dient een wateraansluiting met minimaal 60 tot maximaal 80 liter water per minuut (bij minimaal 2 bar druk) aanwezig te zijn, in verband met het schoon- en uitwassen van het filter. Tevens dient er een aansluiting voor krachtstroom te zijn.

Organisatorische:
Na 4 bedrijfsuren dient het filter gereinigd te worden. Dit duurt ongeveer 10 minuten. De werknemer dient veiligheidskleding en accessoires te dragen in overeenstemming met de geldende norm betreffende de voorkoming van ongevallen, zoals onder andere bedrijfskleding.


Laatste update informatie: 4 mei 2009